Inblick i ditt kulturarv - våra fastigheter är dina
Kan du ditt kulturarv - vad visar bilden?
Någonstans i vårt avlånga land finns denna till synes enkla byggnad men som har en avgörande betydelse i ett historiskt äventyr. Det är bland annat därför den bevarats till våra dagar. Om du tittar noga ser du en skugga på husets fasad. Kanske kan skuggan vara en hjälp till det rätta svaret?
Klicka på länken för rätt svar
Gemensam satsning på Huseby bruk
Huseby bruk, söder om Växjö, är ett av Sveriges bäst bevarade järnbruk. Statens fastighetsverk har idag slutit ett långsiktigt hyresavtal med Huseby bruk AB, som ägs gemensamt av Alvesta och Växjö kommun. Ett omfattande utvecklingsarbete ska tillvarata brukets potential och öka kännedomen om Huseby bruk, både i Sverige och utomlands. Genom fler evenemang och bättre öppettider, ska antalet betalande besökare öka.
Gemensam utvecklingsplan ska lyfta Huseby bruk som besöksmål
Lyft för Kalmar slott
Nu är det klart att Statens fastighetsverk som förvaltar Kalmar slott, får bygga en ny hiss i slottet. Med den nya hissen blir slottets populära evenemangsdelar som Borgstugan, Gröna salen, Sturesalen och Slottskyrkan tillgängliga för alla. Det nya tillägget är en historisk händelse och blir en årsring från modern tid på Kalmar slott. Hisschaktet dras genom ett tunnvalv från år 1555 och en igenmurad öppning, en tidigare ingång till kyrkan, kommer att öppnas på nytt. Klicka på bilden för att se den i större format.
Skoklosters slott klätt i tiara
Nio meter brett och fem meter högt är trofékrönet som pryder taket över huvudingången på Skoklosters slott söder om Uppsala. Den speciella ekskulpturen från mitten av 1600-talet har kopierats för hand med historiska metoder och verktyg. Målad med tre lager linoljefärg i guldockra är det magnifika trofékrönet nu åter på plats. Via länken nedan kan du följa arbetet med rekonstrueringen.
Bildspel: Unik rekonstruktion av trofékrönet på Skoklosters slott
Ett halvt ton magnifikt hantverk invigt
Verksamhet på prov på Nybrokajen 11
Nu står det klart att Statens fastighetsverk, i ett första skede, arbetar vidare med Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm som huvudaktör för den populära byggnaden Nybrokajen 11. Detta under en treårig prövoperiod.
Tillfällig lösning för Nybrokajen 11 - Statens fastighetsverk samverkar med Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm
Tusen marschaller inspirerat av Tessin
Mönstret på bilden är en ljusinstallation i barockträdgården vid Drottningholms slott. Slottsarkitekt Nicodemus Tessin den äldres generalplan från slutet av 1600-talet har inspirerat till formationen. Då liksom nu var broderiparterrerna trägårdens finrum. Den 4-5 december tänds marschallerna i samband med Drottningholms julmarknad.
Besök kulturarvet - julmarknader och annat skoj
Halva kungariket är ditt
Det som staten äger, äger vi alla tillsammans. Genom tradition i utveckling bevarar vi kulturarvet för framtiden.
Vill du arbeta hos oss?
I arbetet visar vi respekt för vårt gemensamma kulturarv men har också mod att driva utvecklingen framåt.
Koll på vad som händer i kulturarvet
Läs senaste Kulturvärden
SFV Locations - unika platser för film och foto
Alla lediga lokaler
Senaste press från SFV
Succé för terrakottaarmén i bergrummet
Källa: SFV 2010-11-19
Uteckla dig inom byggnadskonsten - sök resestipendium ur Stiftelsen von Rothsteins donationsfond
Evenemangstips: Allt ljus på Uppsala
Källa: SFV 2010-11-01
SFV Locations - unika platser för film- och fotoproduktion
Jakt och fiske